Acropole Atena - prezentare si imagini

Monumentele Acropole stau in armonie cu asezamantul natural. Aceste unice opere de arta ale arhitecturii timpurii combina diferite porunci si stiluri ale artei clasice intr-o maniera foarte inovativa si a influentat arta si cultura de-a lungul a mai multor secole. Acropolele, datand din secolul V i. Ch., este cea mai buna reflectie a splendorii, puterii si bogatiei Atenei.

Dupa urcarea scarilor urmeaza intrarea, numita Propilaea, care a fost terminata in anul 432 inainte de izbucnirea razboaielor peloponeze. Intrarea a fost construita de arhitectul Mnesicles din marmura de Pentelic, proiectul ei fiind avangardist. In partea de sud-vest a intrarii, pe zidul care apara intrarea principala a Acropolelor, se afla templul Ionian al lui Apteros Nike, care astazi este restaurat. Acest mic templu este asezat pe o platforma indreptata spre golful Saronic si detinea, in trecut, o statuie a zeitei Atena. A fost demolat de turci in anul 1686 dar a fost reconstruit intre 1836-1842 si din nou in 1936 cand au descoperit ca platforma se faramiteaza.

Partenonul si alte cladiri principale ale Acropolelor au fost construite de Pericles in sec V i. Ch. ca monumente ale realizarilor politice si culturale ale locuitorilor Atenei.

Temenul „acropole” inseamna „orasul de sus”, multe dintre statele-oras din vechea Grecie sunt construite in jurul Acropolelor, locuitorii Atenei putand sa se refugieze in vremuri de invazie, Acropolele fiind considerate cel mai sigur loc din oras.

Cladirea Partenonului a fost realizata de arhitectii Kallikrates si Iktinos ca resedinta a imensei statui a Atenei. Constructia ei a durat 9 ani fiind probabil cea mai cunoscuta cladire din lume. Din templu a devenit biserica, moschee si in final depozit pentru armele turcesti.

Ceea ce e fascinant la Partenon este ca iti creeaza senzatia ca este construit din piese ce pot fi modificate intre ele. De exemplu, coloanele sunt pietre puse una peste alta, prima senzatie este ca ai putea sa schimbi o piesa cu cealalta dar acest lucru nu este posibil. Fiecare piesa din Partenon este unica si se potriveste cu locul unde este asezata ca in cel mai greu puzzle. Liniile ce par drepte, in realitate nu sunt. Vechii greci au inteles mecaniza locului si ca pentru a face o linie sa arate dreapta trebuie sa fie curbata.

Partenonul este cea mai perfecta si cea mai imitata cladire din lume. Lucrarile de restaurare au durat 30 de ani si probabil ca vor mai dura inca atat. Este considerat un tribut al trecutului glorios si al realizarilor vechilor atenieni reprezentand in acelasi timp un memento ca orice e bun pentru om este precedat in cele din urma de razboi, foamete si sete de putere.

Acropolele pot fi vizitate in fiecare zi intre orele 08.00-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 – 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25, 26 Decembrie)

Taxa de intrare la Acropole este de 12 EUR pentru adulti si 6 EUR pentru studenti si copii

Adresa: Metrou: linia 2 (statia Akropoli)




Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate