Biserica Sfintii Imparati Ploiesti - prezentare si imagini
Biserica Sfintii Imparati cupa locul a doua biserici mai vechi. Despre prima nu se stie nimic. A doua a fost zidita in anul 1831, dupa cum ne arata pisania cu caractere cirilice cu urmatorul cuprins:
"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca biserica ce se praznuieste cu hramul Sf.Imparati Constantin si Elena, al doilea zidind-o din temelie Mitropolit fiind Kir Grigorie, prin osardia si cheltuiala dumnealor Kir Polihronie D. si Kir Boscul, impreuna cu alti mahalagii si pravoslavnici crestini. Leat 1831 august 29."
Biserica impresioneaza prin coloanele puternice de la fatada, prin cele din interior, prin cele patru turle bine proportionate, ca si prin finetea ornamentarii.
Lungimea in interior este de 39m, latimea de 15,30 m, la sanuri fiind de 21,10 m. Boltile pronaosului si naosului si balustradele rasfirate de ambele parti sunt sustinute de opt stalpi maiestuosi si bogat impodobiti de pistura. Catapeteasma este facuta din lemn de stejar, sculptat cu deosebita maiestrie, reprezentand un camp bogat de dantelarie fina si elemente decorative lucrate cu multa arta, impodobita cu 11 icoane mari imbracate in argint.
Pictura inceputa in anul 1940 si terminata in 1945 este opera pictorului Nicolae Pana, avand ca indrumator pe profesorul I.D.Stefanescu, presedintele comisiei de pictura bisericeasca. Executata in tehnica "fresco" ea se patreaza in buna stare, invesmantand peretii interiori in chip bogat pana in anul 1977, cand cutremurul din 4 martie a deteriorat substantial pictura si turla mica, in 1986 stricaciunile au fost reparate . Un alt cutremur, din 30 august 1986, a afectat si mai mult pictura si structura bisericii . Lucrarile de consolidare au inceput in anul 1989 si s-au incheiat in anul 1999.
Compozitiile picturale impresioneaza si atrag prin caracterul lor personal, introducand o nota vie, calda si aratand straduinta pictorului de a realiza o pictura cu adevarat bizantina. Ansamblul este grandios, tonurile sunt calde si maiestrit imbinate, culorile armonioase si peisajul bogat. Portretele sunt remarcabile, au plasticitate si expresie, iar temele sunt insufletite de actiune. Numarul mare de teme si figuri zugravite, alcatuiesc o mica enciclopedie crestina, de esenta si spirit ortodox. In ziua de 14 noiembrie 1999, a avut loc slujba de resfintire savarsita de P.S.Vicentiu Ploiesteanul - vicar patriarhal, in fruntea unui sobor de preoti, protoereu fiind preotul Gheorghe Lazar.
Fiind o constructie monumentala, cu arhitectura bogata, cu o pictura deosebita in stil bizantin, Biserica Sf.Imparati 'Constantin si Elena' din Ploiesti reprezinta un punct de atractie atat spirituala, cat si istorica.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.