Casa Dosoftei - Iasi - prezentare si imagini
"Casa cu arcade" de pe strada Anastasie Panu e una dintre cele dintai cladiri ce ne ofera o imagine unitara a evolutiei locuintelor domnesti.
Cunoscuta si sub numele de "Casa Dosoftei", fiindca o vreme, a adapostit tiparnita mitropolitului Dosoftei", aceasta straveche casa, din prima jumatate a secolului al XVII-lea este o cladire inalta, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane inalte si svelta, cu foisoare taranesti, compusa din doua incaperi boltice, precedate, spre strada, de un portic inalt cu cinci arcade.
Vis-a-vis de Biserica Domneasca si Palatul Culturii, Casa Dosoftei a ramas si ea martora la bucuriile si patimirile "Iesilor" de pe fosta Ulita Mare.
Biserica Sf. Nicolae Domnesc si Casa Dosoftei erau inconjurate de un zid protector ale carui resturi se observa in fata hotelului Moldova si in peretele casei destinata Muzeului Literaturii vechi, dupa refacerea din 1970.
Casa a fost locuita de mitropolitul Dosoftei (1671-1686), imortalizat prin statuia realizata de Iftimie Barleanu si a adapostit a doua tipografie adusa la Iasi.
Mitropolitul Dosoftei e unul din cei mai mari carturari care a contribuit la formarea limbii literare romanesti, fiind cel care a tradus "Psalmii" in limba romana. Initial casa facea parte din manastirea Sf. Nicolae Domnesc. Astazi cladirea gazduieste Departamentul Literaturii Romane Vechi al Muzeului Literaturii Romane.
Exponatele din muzeu sunt aranjate in asa fel incat se urmareste dezvoltarea literaturii romane vechi la Iasi.
Se gasesc aici numeroase exponate originale dintre care cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.
Materialele expuse releva inceputul literaturii in limba slavona, epoca artei caligrafice si miniaturale, inceputurile tiparului la Iasi ("Cartea Romaneasca de Invatatura" sau "Cazanie", "Biblia de la Bucuresti") si activitatea mitropolitului Dosoftei ("Psaltirea pe versuri tocmita"), inceputul scrisului in limba romana, "Scrisoarea lui Neacsu" si "Apostolul", cel mai vechi exponat romanesc datat.
Cladirea a fost restaurata de Directia Monumentelor Istorice intre 1962-1968 iar muzeul a fost inaugurat la 7 august 1970.
Monument arhitectonic, Casa Dosoftei te lasa sa intelegi puterea de expresie ce o au pietrele devenite opere de arta, sesizand in acelasi timp, idealurile si aspiratiile pentru frumos ale generatiilor apuse. Te lasa sa descifrezi, sa-ti imaginezi si sa intuiesti o lume care nu mai este, dar pe radacina caruia a crescut si s-a dezvoltat lumea noastra de astazi..
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.