Castelul Iulia Hasdeu - prezentare si imagini
Castelul "Iulia Hasdeu" din Campina, construit între anii 1893 și 1896, este un muzeu ridicat de Bogdan Petriceicu Hasdeu pentru a comemora moartea fiicei sale, care a murit la 18 ani de tuberculoza. Iulia Hasdeu, copilul geniu, a fost primul roman care a absolvit facultatea Sorbona din Franta.
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți precum Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
De asemenea, în ansamblul expoziției loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.
Salile Castelului
Sala 1 - Salonul de primire al doamnei Iulia Hașdeu, soția scriitorului, unde se află bustul de marmură al soției scriitorului;
Sala 2 - Sufrageria, cu portretele familiei pictate în medalioane, pe pereții camerei;
Sala 3 – Templul Castelului, cel mai înalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele și un altar. În mijlocul turnului, unde se urcă pe trepte metalice, se află Statuia lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele și ignoranța umană au afectat de multe ori Castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă. În această sală se pot observa și cele trei camere, cea albastră, cea roșie si cea verde, culori date de vitralii.
Sala 4 - Biroul de lucru al lui B.P.Hașdeu, în care se află portretele savantului, al soției și al Iuliei.
Sala 5 - Camera cu cale, dedicată Iuliei Hașdeu, unde se află păpușa Iuliei, o sculptură, bustul Iuliei Hașdeu, de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, realizat în 1890. De asemenea, aici se afla jurnalul si caietul de matematica al Iuliei.
Sala 6 - Camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism, care are un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.