Castelul Kornis - prezentare si imagini
Castelul Kornis se gaseste pe teritoriul localitatii Manastirea, judetul Cluj si este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004. Cladirea principala a castelului a fost construita de catre Kristóf Keresztúri intre anii 1573-1593, in stilul renascentist. In cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu cladiri secundare pe forma unei incinte patrulatere.
Dupa ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, in jurul anului 1673 Gáspár Kornis (1641-1683) ridica etajul al II-lea al cladirii principale, pe latura sudica. Fiul sau, Zsigmond Kornis renoveaza castelul in 1680. Tot el a reparat castelul, dupa ce acesta fusese deteriorat in timpul revoltei Curtilor de la inceputul secolului XVIII, iar in 1720 adauga doua noi bastioane octogonale in partea nordica, este refacut turnul de la intrarea in castel, pe latura de vest, turn care mai exista si astazi. In aceasta perioada are loc si redecorarea incaperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refacute lucrarile din lemn ale ancadramentelor ultimului etaj si scara ornamentata cu motive populare si sunt aduse decoratiuni din piatra de tuf vulcanic de Dej.
In cel de al doilea razboi mondial o parte din castel a fost distrus, iar dupa nationalizare colectiile sale au fost arse de comunisti sau au fost furate. Biblioteca din castel continea inaintea distrugerii peste 9.000 de volume, formate din colectii de carti rare. A fost distrusa acum si imensa colectie de istorie naturala. Pavilioanele au capatat destinatii de siloz, camin si scoala culturala.
Dupa 1944 a fost recladita numai o parte a zidariei in perioada 1975-1976, iar capela Kornis a fost preluata de biserica ortodoxa. Nu au existat insa lucrari serioase de refacere a castelului si domeniului, castelul ajungand astazi in ruine. Castelul a ramas cunoscut si pentru statuile celor doi inorogi care ii pazesc in continuare intrarea. Intrarea in castel avea si o punte suspendata, veche, care era ridicata in timpul noptii sau in caz de pericol, poarta incadrata de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar si pe blazonul familiei Kornis.
Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se considera ca o vegheau. La intersectia diagonalelor incintei se afla o fantana octogonala, inconjurata de stalpi circulari si arcade. In partea nord-estica a domeniului exista un pavilion ridicat in 1825, dispus pe doua laturi ale sale cu coloane dorice.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.