Catedrala arhiepiscopala din Targoviste - prezentare si imagini
Actuala catedrala arhiepiscopala are hramul ``Inaltarea Domnului `` si este situata aproape de centrul orasului Targoviste. Cu toate ca, Mircea cel Batran a mutat, pe la anul 1400, scaunul domnesc la Targoviste, mitropolia a ramas in Curtea de Arges pana in 1515.
In 1518 Neagoe Basarab, cerand dezlegarea mitropolitului Nifon, incepe zidirea mitropoliei din Targoviste. Constructia a fost terminata in 1537 in timpul lui Radu Paisie, urmasul lui Neagoe Basarab.
Tot acesta o acopera cu tabla de plumb si o zugraveste. Unii istorici considera ca biserica dateaza din timpul lui Radu cel Mare (1495-1508) si ca a fost modificata de Neagoe Basarab prin adaugarea pridvorului deschis pe 3 laturi si sustinut de 12 coloane.
Aceasta biserica ramane mitropolia tarii din 1520 si pana in 1688 cand se muta la Bucuresti sub domnia lui Radu Leon. Matei Basarab (1632 - 1654), infiinteaza in cladirile mitropoliei Targoviste o tipografie pentru carti in grai romanesc. Despre minunata biserica, cronica tarii spune ca privind-o se satura ochii tuturor de vederea ei, iar Paul de Alep o descrie ca fiind cea mai mare biserica ce s-a construit pana la acea epoca si mai tarziu in Tara Romaneasca.
Ca arhitectura se aseamana cu biserica mare a manastirii Snagov, zidita tot de Neagoe Basarab, lipsindu-i sinusurile laterale. Sub Constantin Brancoveanu (1688 - 1714) mitropolitul Teodosie a restaurat intreaga cladire, iar mitropolitul Antim Ivireanul reinfiinteaza in cladirile ei vechea tipografie in care se tiparesc carti de slujba si invatatura ortodoxa.
Un secol si ceva mai tarziu, eteristii lui Alexandru Ipsilante i-au dezvelit acoperisul, topind plumbul pentru gloante. In periada urmatoare biserica este deteriorata considerabil. La 1842 s-au daramat toate cladirile care au format odata mitropolia Targovistei. Au ramas numai biserica si clopotnita de la intrare cu cele 4 clopote. In 1889 s-a hotarat daramarea ei iar intre anii 1892 - 1895 arhitectul francez Ize Compte du Nouy incepe constructia actualei biserici. Dupa daramarea vechii mitropolii, pietrele funerare de pe morminte au fost adunate intr-un muzeu al bisericii. Daramat si acesta in 1943, pietrele funerare au fost duse la muzeul istoric al orasului.
Biserica actuala este construita in stil bizantin, in caramida, cu pridvor deschis, sustinut de 12 coloane. Este in forma de cruce greaca inscrisa. La intretaierea celor doua brate ale crucii se inalta turla naosului cu 12 laturi si 12 ferestre. Altarul are de asemenea o forma caracteristica, cu o absida mare in axul longitudinal si doua abside alaturate servind de proscomidie si diaconicon.
Sculptura in lemn a catapetesmei este bogata si aurita. Pictura executata in 1927 de D. Belizarie in stil bizantin pe fond aurit ramane o lucrare de mare valoare a vremii noastre. Din fosta mitropolie se mai pastreaza o icoana de argint aurit cu capul Maicii Domnului si un epitaf din 1828 lucrat in plus rosu cu matase si fir.
Astazi fosta manastire a Targovistei serveste ca biserica de enorie, fiind catedrala orasului.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.