Catedrala Santiago de Compostela - prezentare si imagini
Santiago de Compostela este capitala istorică a provinciei spaniole Galicia. Numele, Santiago, provine de la apostolul Iacob, fratele evanghelistului Ioan.
O tradiţie veche spune că moaştele sfântului ar fi fost aduse în Peninsula Iberică printr-o minune. O bulă papală din anul 1884, a lui Leon al XII-lea, confirmă autenticitatea moaştelor existente aici.
In sec. al IX-lea, regele Alfonso al II-lea de Asturia a construit o mica biserica pe locul mormantului, descoperit in 819 e.n. Aceasta a fost distrusa in 997 de catre armata maura a lui al-Mansur, insa relicvele Apostolului au ramas intacte. Catedrala a fost reconstruita si extinsa in anii urmatori, orasul Santiago de Compostela devenind cel mai important loc de pelerinaj crestin, dupa Ierusalim si Roma, unde se afla Sfantul Mormant al lui Hristos si, respectiv, Mormantul Sf. Petru. Pelerinii din Evul Mediu strabateau pe jos Drumul Sf. Iacob luni in sir pentru a ajunge la Catedrala Santiago de Compostela.
In ciuda fatadei sala baroce, Catedrala este construita predominant in stilul romanic si este chiar una dintre cele mai frumoase catedrale romanice din Spania.
Constructia a inceput in 1060, sub domnia lui Alfonso al VI-lea si s-a incheiat in 1211. Numeroase elemente au fost adaugate ulterior, culminand cu dramatica transformare baroca a exteriorului, care a avut loc intre sec. XVI-XVIII. In interior s-a conservat pe deplin stilul romanic.
Relicvele Sf. Iacob,motivul existentei Catedralei, au fost pierdute in 1700, dupa ce au fost ascunse din cauza unei invazii engleze. Din fericire, au fost redescoperite in 1879, in timpul unor lucrari de reconstructie, alaturi de alte relicve a doi dintre discipolii sai.
Cele ale Sf. Iacob au fost identificate cu ajutorul unei biserici din Toscana, care detinea o parte din craniul sau, care se potrivea perfect intr-o gaura a unuia dintre craniile descoperite. Identitatea relicvelor a fost confirmata de Papa Leon al XIII-lea si ulterior de catre Papa Ioan Paul al II-lea, care a facut pelerinajul la Santiago de Compostela in 1982.
Catedrala se află la marginea pieţei centrale a oraşului vechi. Chiar dacă a trecut prin mai multe restaurări, a reuşit să-şi păstreze forma sa iniţială boltită, precum şi cea de cruce romanică a interiorului
Ca o recunoastere a insemnatatii sale pentru lumea culturala si spirituala europeana, din 1987 Camino de Santiago a devenit Drum Cultural European, in 1993 a fost inclus in lista mostenirilor culturale universale UNESCO, iar in anul 2000, Santiago de Compostela a fost desemnata Capitala Culturala Europeana.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.