Cetatea Mediasului - prezentare si imagini

Cetatea Mediaşului, lăcaşul de cult fortificat, a fost construită la începutul secolului al XII-lea, iar cele trei ziduri de apărare, înălţate din ordinul lui Matei Corvin, probabil între anii 1440 şi 1534.

După terminarea construcţiei, incinta din jurul bisericii a primit denumirea de "castel". În anul 1736 sistemul de apărare avea trei porţi mari, 4 mai mici şi 19 turnuri-bastioane. În urma demolărilor secolului XX, 10 turnuri au mai rămas şi fragmente din zidul de apărare. Intrarea principală în castel o constituie un gang boltit.

În perioada 1495-1498 Mediaşul este denumit "civitas". Oficialităţile de atunci decid supraînălţarea turnului Trompetiştilor cu încă trei nivele, (pentru a rivaliza cu turnul Sf.Stefan din Viena). Astfel s-a ajuns la înălţimea de 68,5 m. Din cauza structurii solului are o deviaţie de 2,28 m de la verticală numărîndu-se printre primele 12 construcţii de acest gen din lume. Cele 4 turnuleţe de colţ arătau dreptul oraşului de a pronunţa şi a executa pedeapsa capitală. Acest drept a fost folosit şi cu ocazia arderii pe rug a unor "vrăjitoare", pentru ultima dată în 1752.

În vederea opririi înclinării, în perioada 1927-1930 turnul a fost încorsetat într-o centură de beton armat până la înălţimea de 14 m. Tot atunci a fost înlocuită cu alta, statuia din lemn a lui Turrepitz (Petrica din turn), care după 300 de ani de vegheat oraşul este expus la Muzeul municipal. O nouă operaţiune de consolidare, cu o centură de 8m a fost realizată în perioada 1976-1977.

Sursa informatiei prezentate