Insula Ada Kaleh - prezentare si imagini

Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime.

Din cauza poziției strategice a insulei, în conflictul imperiului austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreață împotriva Imperiului Otoman.

Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic îndrăgit datorită prețurilor (fiind scutită de impozit) mai scăzute, pentru cumpărarea delicateselor turcești, bijuterii și tutun. Insula a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor, și producerea uleiului și a parfumului din acestea.

Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Șimian în anii următori, a fost însă fară succes, majoritatea locuitorilor preferând să se mute în alte regiuni ale României (de ex. Dobrogea) sau să emigreze în Turcia.
Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost însă abandonată

Cetatea Ada-Kaleh, stramutata in 1968 in insula Simian, ca urmare a construirii Hidrocentralei de la Portile de Fier, va fi refacuta. Construita intre anii 1719 si 1738, cetatea-bastion Ada-Kaleh, aflata la aproximativ trei kilometri de locul unde s-a construit barajul Portile de Fier I, a fost in intregime acoperita de apele Dunarii.

O parte din cimitirul de pe insula, casa lui Mahmut Pasa, unele obiecte si o parte din zidaria catacombelor cetatii Ada-Kaleh au fost stramutate in insula Simian, iar cel mai mare covor din lume, lung de 15 metri, lat de 9 metri si cu o greutate de 500 de kilograme, daruit insulei de catre sultanul Abdul al II-lea in anul 1904, a fost transferat la moscheea din Constanta.

Sursa informatiei prezentate