Kremlin - prezentare si imagini
Kremlinul din Moscova (rusa: Московский Кремль) este cel mai cunoscut kremlin (citadela ruseasca). Este un complex fortificat (vezi Turnurile Kremlinului) care include palatele Kremlinului si catedralele Kremlinului care domina Piata Rosie din Moscova. Complexul serveste ca resedinta oficiala si ca principal loc de munca al Presedintelui Federatiei Ruse.
Locul a fost populat inca din al doilea mileniu inante de Hristos. Originile sunt o structura fortificata Vyatich pe Dealul Borrovitsky unde raul Neglinnaya se revarsa in raul Moscova. Slavii au ocupat partea de S-V a dealului in secolul al XI-lea, fapt dovedit de urmele ce dateaza din 1090 descoperite acolo de arheologii sovietici. Pana in secolul al XIV-lea locul era denumit grad (oras) al Moscovei. Orasul Kremlin a fost descoperit in 1331 si etimologia sa este disputata. Grad-ul a fost extins semnificativ de Printul Dolgoruki in 1156, distrus de mongoli in 1237 si refacut din temelii in 1339.
Prima piatra la baza Kremlin-ului a fost pusa in numele lui Ivan Kalita la sfarsitul anilor 1320 -1330, dupa ce Petru, Mitropolitul Rusiei a fost fortat sa-si mute scaunul de la Kiev la Moscova. Noua capitala eclestiastica avea nevoie de biserici. Printre bisericile construite se numara Catedrala Adormirii (1327), cu Capela Sfantului Petru (1329), Biserica Sfantului Ioan Climacus (1329), Biserica Manastirii Transfigurarii Mantuitorului (1330) si Catedrala Arhanghelului (1333). Dintre aceste bisericii, doar Catedrala Mantuitorului, reconstruita, a supravietuit pana in secolul al XX-lea, doar pentru a fi demolata la ordinele lui Stalin in 1933.
Marele Print Ivan al-III-lea a organizat reconstructia Kremlin-ului, invitand un numar de arhitecti priceputi din Italia renascentista, cum ar fi Pietro Antonio Solari si Marco Ruffo. In timpul domniei acestuia au fost construite cele trei catedrale ale Kremlinului. Zidurile Kremlinului au fost construite intre anii 1485 si 1495.
Dupa ce constructia noilor ziduri ale Kremlinului si a bisericilor, monarhul a decretat ca nici o structura sa nu fie construita in vecinatatea imediata a citadelei. Kremlinul era separat de orasul comercial (Kitai-gorod) de un sant cu fortificatii de 30 m latime, peste care a fost construita Catedrala Fatetei in timpul lui Ivan cel Groaznic. Acelasi tar a renovat cateva din palatele bunicului sau, a adaugat un palat nou si o catedrala noua pentru fiii lui si a pus bazele Bisericii Sfintei Treimi in interiorul Kremlinului.
In Timpul Dificultatilor (perioada crizei dinastice rusesti), Kremlin-ul a fost ocupat de fortele lituano-poloneze vreme de 2 ani, intre 21 Septembrie 1610 si 26 Octombrie 1612. Eliberarea Kremlin-ului de catre armata de voluntari ai lui Kuzma Minin si Dmitry Pozharsky, a intarit alegerea lui Mikhail Romanov, ca noul tar al Rusiei. In timpul domniei fiului sau, Alexis, au fost construite Catedrala Mantuitorului, Poarta Armurilor, Palatul Terem, Parcul de amuzament si Palatul Patriarhului Nikon. Dupa moartea lui Alexis, Kremlin-ul a fost martorul revoltei din Moscova din 1682, in urma careia tarul Petru, abia a scapat, facandu-l sa-i displaca oraşul Kremlin pentru totdeauna. Trei secole mai tarziu, Petru abandoneaza rezidenta stramosilor lui, pentru noua lui capitala Sankt Petersburg.
Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafata de 27,5 hectare, iar piata Catedralelor este inima Kremlinului. Ea este inconjurata de sase cladiri, din care trei catedrale. Catedrala Adormirii este cea mai veche, terminata in 1479, fiind cea mai mare catedrala din acele timpuri si locul unde erau incoronati tarii. Constructia cu fatada masiva din calcar, cu cinci turle cu cupole aurite, a fost proiectata de Fioravanti. Catedrala Bunei Vestiri, cu noua cupole aurite a fost terminata in 1489. Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) este in partea de sud-est a pietei si este locul de inhumare a peste cincizeci de membri ai familiilor regale rusesti. O alta constructie importanta este Turnul cu Clopot al lui Ivan cel Mare aflat in partea de nord-est a pietei, are 81 de metri inaltime si se spune ca marcheaza centrul Moscovei. Cele 21 de clopote sunau alarma in caz de primejdie.
Cea mai veche constructie civila este Palatul Fatetelor (1491), unde se afla tronurile imperiale si a fost ctitorit de Ivan cel Groaznic. Urmatoarea cladire ca vechime, este casa familiei regale, Palatul Terem. Primul Palat Terem a fost construit de Ivan al-III-lea al Rusiei, dar cea mai mare parte a constructiei din ziua de azi a fost finalizata in secolul al XVII-lea. Primele doua palate sunt unite de Marele Palat al Kremlinului. Acesta a fost inaugurat de Nicolae I in 1838. A fost cea mai mare constructie din Kremlin si a costat 11 milioane de ruble. Are sali de receptie, o scara monumentala rosie si apartamente private.
Partea de nord a Kremlinului este ocupata de Arsenal. Primul Arsenal a fost construit de Petru cel Mare in 1701. Arsenalul din ziua de azi a fost construit in 1817 dupa ce trupele lui Napoleon au distrus vechea cladire in timpul invaziei sale esuate in Rusia din 1812.
Zona de nord-vest a Kremlinului este ocupata de Cladirea Armureriei. Construita in 1851, este in zilele noastre muzeu.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.