Lacul Cincis - Hunedoara - prezentare si imagini
Lacul de acumulare Cincis se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii.
Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici, atestata documentar in 1360, care a fost inghitita de ape. In apropierea lacului se afla orasul Teliuc si satul Cincis-Cerna.
Lacul Cincis este o amenajare cu suprafata de 867 ha. Este gazduit de un pitoresc deosebit si atrage multi turisti. Pe malurile lui, au aparut numeroase cabane si hoteluri particulare existand conditii de cazare si distractie pentru dorinta fiecaruia. Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde legende si povesti spuse de localnici cu patima.
Misterios si pitoresc, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti sau pur si simplu sa lenevesti in natura, Lacul Cincis este un loc ideal. Se gaseste la vreo 10 kilometri de Hunedoara, pitit in Muntii Poiana Rusca, fiind inconjurat de o sumedenie de case de vacanta si pensiuni. In apropierea lacului se afla orasul Teliuc si satul Cincis-Cerna.
In zona actualului lac de acumulare a existat (pana in 1954) o valoroasa biserica, monument deosebit de important pentru arta medievala romaneasca. Construita in sec. XV, ea prezenta un plan dreptunghiular, cu absida decrosata poligonala, cu unghi in ax. Initial tavanita, in sec.XVI, a fost acoperita cu o bolta semicirculara cu penetratii, decorata cu nervuri de tip gotic tarziu, intretaiate in forma de plasa, carora li se adauga o nervura longitudinala de coama (realizate in stuc). In 1645 pictorul Mihail din Hunedoara o decoreaza cu un ansamblu care prezenta caracteristici stilistice de Renastere. Repictata in sec.XVIII si marita cu un turn-clopotnita, in 1867. Inaintea demantelarii, picturile murale au fost extrase si depuse la castelul din Hunedoara.
Satul Cincis dateaza din jurul anului 1300, numele asezarii fiind, se pare, dat de cei cinci insi care au intemeiat satul, facandu-si aici cinci case. Exista o istorioara care spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la locul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis. Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici – dintre care una atestata documentar in 1360 – si cimitirele asezamantului au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste istorioare spuse de localnici au facut ca Lacul Cincis sa capete si supranumele de “Lacul blestemat“.
Drumul de acces: la aproximativ 13 km de municipiul Hunedoara. Soseaua porneste din Hunedoara si inconjoara aproape tot lacul. Dinspre statia de cale ferata: gara Hunedoara iar de aici cu microbuze/autobuze regulate inspre localitatea Toplita.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.