Lacul si barajul Vidra - Voineasa - prezentare si imagini
Lacul Vidra situat la cea mai mare altitudine din Romania, este cel mai mare lac din cadrul amenajarii hidroenergetice Lotru-Ciunget. Lac antropic fondat in 1972 are un volum 340 mil. m3, suprafata 940 ha, lungime 9 km si este inconjurat de paduri de molid.
De la Vidra, pornind spre nord-vest pe soseaua de contur a lacului de acumulare cu acelasi nume, se ajunge dupa 4 km la barajul Vidra. Acesta este singura constructie hidrografica de acest gen formata din anrocamente si nu din beton. In vecinatatea sa, pe malul opus, debuseaza apele aduse printr-o galerie din reteaua de captari nord, sub forma unei cascade albe, inspumate, vizibila cand nivelul lacului este mai scazut. De aici se incepe coborarea in serpentine, catre partea din aval a barajului. In dreapta, drumul betonat duce la fosta cariera "Chioara", de unde au fost extrase blocurile de piatra pentru baraj.
Localnicii povestesc ca in aceasta zona se afla o mina de aur, tinuta in mare secret, care a fost exploatata de catre nazisti in cel de-al II-lea razboi mondial. Ei lucrau cu prizonieri, iar cand au aflat ca Germania a fost infranta, au bagat toata documentatia si prizonierii in mina si au dinamitat-o; de atunci nimeni nu a mai stiut unde se afla deoarece pietrele cazute de pe peretii abrupti ai versantilor au acoperit o mare parte din zona.
Barajul Vidra este amplasat pe raul Lotru, in cheile Vidra, la 30 km amonte de statiunea Voineasa. Reprezinta principala amenajare din cadrul schemei de amenajare a raului Lotru.
Circa 25% din debitul regularizat provine din aportul Lotrului care are un debit mediu multianual la Vidra de aproximativ 4,5 mc/ sec.
In lacul principal Vidra sunt captate si alte rauri prin sistemul de aductiuni si captari secundare, ce cuprinde 81 de captari grupate in trei ramuri distincte:
Ramura Nord (gravitationala si cu pompaj), Ramura Sud (gravitationala si cu pompaj), Ramura Vest (gravitationala)
Barajul Vidra are 121,50 m inaltime, cu nucleu central din argila, protejat cu filtre si zone de tranzitie din material aluvial. Etansarea este continuata in roca de baza printr-un voal de etansare de 57 m adancime. Roca de fundare este constituita din gneise oculare tip „Vidra” si paragneise pe versantul stang si in albie, alterate pana la adancimi de 40 – 50 m pe versantul drept. Cota coronamentului este la 1.293 mdM, ceea ce il situeaza pe locul 3 in tara, dupa Bolboci si Galbenu.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.