Laguna Venetiei - prezentare si imagini
Laguna venetiana este cea mai mare zona de habitat in permanenta umeda care cuprinde mlastini, balti si zone joase de coasta din Bazinul Marii Mediterane. In lagune, estuarele si cantitatea de alge de mare sunt de peste 16 ori mai productive decat oceanul deschis reprezentand zone propice crescatorilor de pesti.
Laguna comunica cu Marea Adriatica prin trei guri de admisie: Lido, Malamocco si Chioggia. In laguna venetiana apar mari variatii de nivel ale apei, cea mai mare fiind fluxul primavaratic fiind cunoscut ca “acqua alta”, care deseori inunda o buna parte din Venetia. Laguna venetiana este cea mai importanta supravietuitoare din sistemul lagunelor-estuar. In sec al VI-lea, laguna oferea securitate romanilor spulberand invadatorii (in cea mai mare parte huni). Mai tarziu, a oferit conditii de protectie naturala pentru dezvoltarea Republicii Venetiene si al imperiului sau maritim. Inca ofera o baza pentru portul spre mare, arsenalul venetian si pescuit, precum si un numar restrans de vanatori si o industrie noua de crescatori de pesti.
Laguna s-a format acum sase-sapte sute de ani, cand datorita procesului de inaintare a apelor marine spre uscat, ca efect de miscare si coborare a scoartei terestre imediat dupa Epoca de Gheata a inundat coastele inalte ale Marii Adriatice. Sedimentele raurilor au compensat afundarea coastei, iar dunele de nisip de-a lungul coastei au tins sa inchida gura raului Po.
Aspectul de astazi al lagunei se datoreaza interventiei umane. In sec XV-XVI, proiectele hidraulice venetiene au prevenit ca laguna sa se transforme intr-o mlastina schimband sensul natural de evolutie al lagunei. Pompand prin acvifere (matci de rauri subterane de unde se extrag diverse materiale neconsolidate (nisip, namol) prin diverse pompe electrice, inca din sec al XIX-lea nivelul apei a crescut considerabil. Initial, multe din insulele lagunei erau mlastinose dar datorita programului de drenaj au fost date pentru locuire (desi multe din ele sunt artificiale, insulele initiale fiind de fapt niste dune). Venetia este cea mai mare insula din laguna si are o suprafata de 5.17 km2.
Sursa informatii: www.tvl.ro
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.