Manastirea Golia - Iasi - prezentare si imagini
Ascunsa intre ziduri groase si inalte, usi ferecate ca o cetate, biserica "stralucita si bogat inzestrata" imbina "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc" asa cum reiese din descrierea facuta, la 1711, de Petru cel Mare al Rusiei. Cel "moschicesc" e reprezentat de trasaturile arhitecturii rusesti, cel "grecesc" de trasaturi bizantine, iar cel "lesesc" reprezinta Renasterea de caracter baroc, raspandita atunci, ca in mai toate tarile din centrul Europei, de unde Vasile Lupu a adus mesteri.
Golia este inchinata Manastirii Vatoped din muntele Athos (1614) si poarta hramul "Inaltarea Domnului."
Biserica are alura de cetate si pastreaza un interior de factura bizantina, trilobat: pranaos, naos si altar.
Impunatorul edificiu este inconjurat cu puternice ziduri de aparare, incheiate la colturi prin turnuri bastioane, iar pe latura de miazazi a incintei se inalta turnul-clopotnita, "micul turn rasaritean al Goliei, de 30 m, refacut in 1900, turn ce "nu are pereche in toate aceste tari prin inaltime, largime si maretie".
In partea stanga a turnului intrarii e o cismea in zidul manastirii ce dateaza din vremea lui Al. Moruzzi, 1766, decorata in stil baroc si o casa cu cotloane in care a locuit Ion Creanga cat a slujit aici.
Biserica "Doamnei" pastreaza din mobilerul original tronurile domnesti, un policandru cu insemnele lui Vasile Lupu, patru sfesnice comandate in Danemarca si o frumoasa catapeteasma din 1838.
Golia iese din tiparul constructiilor din acea vreme. Acoperisul, unicat ca model e strajuit de sapte turle, frontoanele de la ferestre sunt impodobite cu sculpturi decorative. Planul exterior e rectangular, cu ziduri inalte care se sprijina pe patru epifastri de factura corintica ancorati intr-o cornisa.
Accesul se realizeaza printr-un pridvor prevazut cu doua usi laterale.
120 de trepte urcate asigura o panorama splendida asupra Iasului. Pictura din interior a fost refacuta in repetate randuri astazi pastrand putine fresce originale.
Aici au fost oficiate cununiile domnesti ale lui C-tin Duca si Maria Brancoveanu, Antich Cantemir cu Catrina, biserica luand numele de "biserica a cununiilor."
Astazi adaposteste institutul cultural misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.