Manastirea Surpatele - prezentare si imagini
Ansamblul Manastirii Surpatele, situat in comuna Francesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de manastirea “Dintr-un Lemn”, este datat la inceputul secolului al XVIII -lea fiind inscris in lista monumentelor istorice. Manastirea este ridicata pe locul altei biserici ctitorita in timpul lui Neagoe Basarab, de Tudor Dragoescu si fratele sau Stanciu, boieri din neamul Buzestilor.
Intre anii 1703-1706, Doamna Maria, sotia Domnitorului Constantin Brancoveanu, a refacut din temelie vechea biserica, totodata zidind in jurul ei toate cladirile necesare unei importante manastiri. Aceasta manastire Brancoveneasca are hramul “Sfanta Treime”. Mai tarziu, in 1815 a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.
Pana in anul 1872, Manastirea Surpatele a avut o bogata activitate, atat in plan duhovnicesc, cat si in domeniul cultural – artistic: au functionat ateliere bisericesti, iar scriitorul si muzicologul Anton Pann a activat aici si la Manastirea Dintr-un Lemn ca profesor de muzica si ca traducator de carti religioase in perioada 1837-1850. In urma secularizarii averilor manastiresti precum si din cauza lipsei de fonduri, dupa anul 1872 manastirea se inchide, ajungand intr-un grad mare de ruinare, iar calugaritele se muta la Manastirea dintr-un lemn. A functionat insa pana in 1927 ca biserica parohiala.
In anul 1927, Comisiunea Monumentelor Istorice, restaureaza tot complexul monahal, lucrare care se termina in anul 1935, amenajandu-se si chilii pentru 17 maici. In anii 1958-1959 au fost aduse asezamantului multe imbunatatiri, iar dupa 1984, Biserica a fost consolidata si invelita cu tabla de plumb, din indemnul si sub conducerea P.S. Gherasim al Eparhiei Ramnicului.
Biserica Manastirii Surpatele este un monument tipic de arhitectura brancoveneasca. Interiorul este compartimentat in altar, naos (mult mai spatios decat pronaosul) si pronaos. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros cu o mare deschidere in mijloc. Usa de lemn de la intrare este frumos sculptata de Filip tamplarul, dupa cum arata insemnarea din jurul ei. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane mari din piatra. Are plafonul frumos pictat. Tampla bogat sculptata, poleita cu aur si icoanele de mare pret, este un adevarat exemplu de arta brancoveneasca. Turla este mare, asezata pe naos. Peretii, in exterior, au trei braie mediane, cel din mijloc mai gros, torsionat si frumos ornamentat. Pictura de mare valoare, lucrata in fresca, din anul 1707, reprezinta opera iscusitilor zugravi Andrei Iosif Ieromonah, Hranite si Stefan. Se remarca in mod deosebit portretele din pronaos ale ctitorilor. De asemenea se mai remarca printr-o scena rar intalnita, Impartirea hainelor lui Iisus.
Ca obiecte de valoare artistica in biserica amintim: usa de la intrare, frumos sculptata de Filip Tamplarul; catapeteasma, bogat sculptata, o dantela in lemn de tei, splendid exemplar de arta Brancoveneasca, cu icoane originale de mare pret; candelele de argint din fata catapetesmei; policandrul cel mare daruit de Doamna Maria, Brancoveanu.
O bogata zestre de odoare se afla inca in colectia muzeala a manastirii precum si la alte muzee din tara. Dintre acestea mentionam: Muzeul de Arta din Bucuresti (Evanghelia tiparita la Bucuresti in anul 1693, ferecata in aur; candela de argint aurit) si Muzeul de Arta Brancoveneasca – Mogosoaia (un disc de argint, amforinta de argint, bogat ornamentata, infatisand Sfanta Treime
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.