Muntele Athos - prezentare si imagini

Muntele Athos este un munte (2.033 m) și o peninsulă.
Peninsula Muntele Athos detine foarte multe manastiri:
-Manastirea Marea Lavra: această Sfântă mănăstire Lavra, a fost întemeiată in anul 963 de pustnicul Atanasie din Trapezunda si cu ajutoarele date de catre împăratii Bizantini, Nichifor Foca (963-959) si loan Tzimisca (969-973).
-Manastirea Vatoped a fost construita de catre marele Constatin ca multumire ca Maica Domnului l-a scapat pe fiul Ascadie de la inec. In 379-395, a fost refăcută de împăratul Teodosie-cel-mare, in anul 860 fiind din nou prădată de către Beduinii Siriaci. La vremea aceea manastirea era locuita de 300 de calugari.
-Manastirea Iviron: a fost construita in anul 980 de Ioan Iviritul din provincia Caucaz, prieten al Sfântului Atanasie cel Mare. Manastirea a fost locuita de aprox. 200 de calugari. Pe unul dintre pereti este zugrăvit chipul lui Mihai Viteazul.
-Manastirea Hilandar: a fost zidită de Vlădica Sârbesc, Stefan Nemanici in 1151-1195. La această manastire se află două icoane făcătoare de minuni:Trirucita (inseamna 3 maini fiindcă sub mâinile Maicii Domnului este zugrăvită si mâna Sfantului Ioan Damaschin).Se mai găsesc sfinte moaste ale diferitilor sfinti.
-Manastirea Dioniisu această manastire a fost zidită de către Sfantul Dionisie de Corita prin 1389.
-Manastirea Cutlumus a fost ridicata de catre Alexe Comneanu, împăratul Bizantului, si călugărul Calist Cotlomuseanu si un arab evlavios de la care îsi trage si numele.
-Manastirea Pantacrator, Xiropotamu, Zografu, Dochiaru, Caracalu, Filoteu, Simonos Petra, SF.Pavel, Stavronikita, Xenofront, Grigoriu, Esfigmenu, SF. Pantelimon, Constamonitu.

Sursa informatiei prezentate