Muzeul Banatului - prezentare si imagini
Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea (construit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou).
În urma constituirii în 25 iulie 1872 a Societăţii de Istorie şi Arheologie din Banat, s-au pus bazele Muzeului Banatului. Primele obiecte de patrimoniu care au intrat în inventarul său au fost depozitate la început într-o încăpere din Palatul Episcopiei de Cenad. Obiectele muzeului au provenit din donaţii, descoperiri arheologice întâmplătoare şi achiziţii.
În anul 1876, cu sprijinul prefectului comitatului Timiş, Societatea de Istorie şi Arheologie din Banat a primit două încăperi în Casa Wellauer, pe stada Lonovics, sediu al muzeului până în perioada interbelică.
Deschiderea oficială a Muzeului Banatului pentru public a avut loc în anul 1877. În această perioadă patrimoniul muzeului a sporit cu rapiditate.
In anul 1948 Muzeul Banatului a fost transferat într-o cladire mai cuprinzatoare: Castelul Huniazilor. Dupa anul 1950 colectiile Muzeului Banatului s-au îmbogătit cu piese muzeale valoroase.
Pana în 01 ianaurie 2006 Muzeul Banatului Timisoara cuprindea următoarele secţii: Secţia de Istorie, Secţia de Sţiintele Naturii, Secţia de Artă, Secţia de Etnografie, precum şi Laboratorul Zonal de Restaurare - Conservare, constituind o instituţie culturală de referinţă a Banatului.
Actuala infatisare o are de pe la 1900. Fatada principala a fost desenata in stil romantic, cu ferestre terminate in arc neogotic ce au luat locul locasurilor pentru piesele de artilerie. Turnul castelului este de forma rectangulara, de mica inaltime, cu ferestre mici si terminat cu creneluri, pentru a sublinia importanta militara de odinioara. Intrarea principala este marcata de doi pilastri masivi ce au in partea superioara doua armuri de cavaler, accentuand aspectul gotic al edificiului.
Astazi, castelul a fost redat circuitului cultural, din 1947 aici stabilindu-se sediul Muzeului Banatului si adapostind sectiile de istorie si stiinte ale naturii. Iar cum in ultima suta de ani nu a beneficiat de vreo restaurare importanta structura sa de rezistenta a fost grav subrezita, in prezent fiind in plin proces de refacere.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.