Muzeul Fagaras - prezentare si imagini
A fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida "ASTREI" si in custodia colectionarului, pana in 1951, cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de istitutie de stat.
In anul 1973 muzeul orasenesc a fuzionat cu sectia muzeala, ce fusese infiintata, inca din 1968, in Cetatea Fagarasului si afiliata, o vreme, Muzeului Brukenthal din Sibiu.
Pana in anul 1981 s-a numit Muzeul "Cetate Fagaras", si de la aceasta data si pana in 2004 s-a numit "Muzeul Tarii Fagarasului", iar din 2004 pana in prezent poarta denumirea de Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat". Prestigioasa institutie de cultura fagaraseana, Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" s-a imbogatit in timp cu obiecte valoroase. Muzeul desfasoara o continua activitate de cercetare istorica si etnografica a zonei, de imbogatire, conservare si valorificare stiintifica a patrimoniului colectat de pe teritoriul Tarii Fagarasului.
De profil mixt (istorie, etnografie si arta), Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" cuprinde in patrimoniul sau o mare varietate de colectii, precum cele de: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte romaneasca, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, oua incondeiate, arta lemnului, lemn-os-fier, mestesuguri, s.a.
Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insusire de documente si evenimente semnificative.
In functie de continutul patrimoniului sau, expozitia de baza a muzeului a fost structurata pe trei sectiuni:
1. Istoria Tarii Fagarasului: arheologie, epoca medievala, epoca moderna si arme (in Turnul Donjon);
2. Etnografia Tarii Oltului: ceramica, tesaturi, port popular, interior taranesc, icoane, etc.
3. Galeria de sculptura Virgil Fulicea (1907-1979), aflata in Sala Dietei.
Dimensiunile si importanta colectiilor pe care le detine muzeul, presupun extinderea acestuia in viitor.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.