Muzeul Lalelelor - prezentare si imagini
Sponsorizat de o companie crescatoare de bulbi, aceasta mica expozitie urmareste istoria lalelelor de la inceputul lor din Turcia. Exponatele cuprind Tulipmania, bulbii ca aliment in razboi, si metode stiintifice de crestere si recoltare in zilele noastre. Vedete sunt picturile cu lalele ale pictorului din secolul 17 Judith Leijster, student al lui Frans Hals. Magazinul de cadouri este deschis pentru a va achizitiona suvenirurile cu lalele dorite.
Este dificil de stabilit cand a fost data exacta a primei cultivari a lalelelor in Olanda, dar se estimeaza ca, in jur de anul 1550, bulbii au ajuns in tara pe vase care veneau din Constantinopol (astazi Istanbul) prin Antwerpen. Prima documentatie despre crescutul lalelelor dateaza din 1594, in Gradina Botanica a Universitatii Leiden. Bulbii au fost adusi in gradina universitatii din Viena de Carolus Clusius, responsabil de Gradina Imperiala din Viena. In acea vreme, Austria avea granite de conflict cu Imperiul Otoman si, la fel ca restul Europei Centrale, erau influentati de cultura turceasca in moda, dar si in noile obiceiuri de baut cafea.
Deoarece Olanda a avut o perioada de boom economic fara precedent in prima jumatate a sec al XVII-lea, competitia intre cultivatorii de lalele a crescut. Oamenii erau dispusi sa plateasca sume imense doar pentru un singur bulb. Incet, speculatia a inceput, iar preturile unor bulbi mai rari era mai mare decat al unei case. In 1635, un set de 40 de bulbi erau vanduti contra sumei de 100.000 de florini, in timp ce un salariu mediu in Olanda era de 150 de florini.
In 1636, bursa a permis tranzactionarea bulbilor. In ciuda tuturor incercarilor autoritatilor de a opri nebunia, tranzactiile cresteau, iar oamenii isi vindeau case, pamanturi si obiecte de valoare pentru a investi in bulbi de lalele. In anul 1637 bursa a cazut.
Astazi, mania lalelelor este folosita ca un termen pentru a defini orice situatie de nebunie economica absurda. Olandezii, desi sunt rusinati de comportamentul lor din trecut, inca iubesc lalelele.
Muzeul contine cateva arii de interes legate de istoria lalelelor si de cultivarea sa fiind specificata si mania lalelelor pe care au avut-o olandezii in sec XVII.
Muzeul lalelelor este deschis in fiecare zi intre orele: 10:00 – 18:00 (inchis pe 1 ianuarie si 30 aprilie)
Taxa de intrare in muzeul lalelelor este de 2 EUR pentru adulti, 1 EUR pentru studenti si gratis pentru copiii sub 12 ani.
Adresa: Prinsengracht 2 (cea mai apropiata parcare este Q-Park Europa Parking, Marnixstraat 250).
Tramvai: linia 1, 2 si 5 (statia Westerkerk).
Autobuz: linia 21, 170, 171, 172 (statia Westerkerk).
Sursa informatii: www.tvl.ro
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.