Palatul Culturii - Iasi - prezentare si imagini
Frumoasa zidire e o expresie a romantismului sfarsitului de secol si o manifestare a neogoticului ce revine arhitectului I.D.Berindei. Inaugurarea a avut loc in 1926 in prezenta regelui Romaniei, Ferdinand de Hohenzoller.
In 5 iunie 1883 Iasul traia sarbatoarea dezvelirii statuii lui Stefan cel Mare iar Ulita Mare era plina de lume, steaguri si fanfare. De atunci in fata Palatului troneaza statuia lui Stefan cel Mare realizata la Paris dupa schitele lui Gh Asachi.
Tot in acelasi an Regele Carol I a daruit palatului doua turnuri Krupp, trofee din Razboiul de Independenta. Turnul de straja de langa Palat e o relicva a Curtii Domnesti.
In turnul central se afla orologiul cu carillon format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din ora in ora, Hora Unirii.
Marimea si faimoasa asezare a saloanelor, picturile care impodobesc din belsug palatul impresioneaza si azi. In secolul al XVII-lea luxul si eticheta de la palat rivalizau uneori , chiar depaseau ceea ce se intalnea la Constantinopol.
1955 sfatul popular regional isi inchinase sediul din Palatul Administrativ, ce aveau sa ii aduca noul nume: Palatul culturii.
Palatul a fost inaltat de Al. Moruzzi(1806-1812) si refacut de Mihai Sturza(1841-1843). Astazi e sediul Complexului National Muzeal Moldova.
Edificiul de astazi nu mai are aproape nimic in comun cu vechiul Palat. El urmareste sa reediteze formele vechilor palate comunale, intotdeauna inzestrate cu un turn monumental, arhitectul recurgand la stilul neogotic. Avand un turn feudal cu orologii in centru monumentul "este foarte frumos si hraneste ingenios iluzia colosalitatii"
In cadrul siluetei orasului, Palatul Culturii se distinge printr=o "magistrala monumentalitate, pusa admirabil in valoare de spatiul ambiant ce permite edificiului sa-si decupeze nestingherit contururile pe fundalul colinelor malcome ale BUciumului."
Statuia in bronz al lui Stefan cel Mare completeaza fericit cadrul evocand istoria din monumentele sale de eroism si tensiune dramatica.
Proiesctul initial a fost prevazut cu 365 de camere. Lambriurile si unele decoratiuni interioare au fost realizate de un material inventat de Henri Coanda si numit boisciment.
Palatul e o marturie a trecutului zbuciumat, a anilor furtunosi atat de indepartati cat si a faimoaselor inzestrari ale fostei capitale de pe malul Bahluiului.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.