Palatul Principilor - prezentare si imagini

Situat in Alba Iulia in vecinatatea Catedralei Romano-Catolice, Palatul Principilor a fost ridicat in secolul al XV-lea. Acesta joaca rolul unei resedinte a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea.

Acesta a fost resedinta princiara, din secolul al XVI-lea, iar pentru o perioada scurta, de 11 luni, in anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul.

Cladirea a fost grav deteriorata de turci si tatari, in timpul mariilor invazii din 1658 si 1662. Palatul Principilor a fost transformat in cazarma in urma cuceririi Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic, ramanand cu acest statut timp de trei secole. Palatul Princiar a fost descris in cronicile straine ale vremii, ca un edificiu foarte luxos, impodobit cu fresce si scari de marmura. Edificiul este unul reprezentativ pentru spatiul transilvan si din punct de vedere arhitectonic, regasindu-se stilurile gotic, renascentist si baroc.

Palatul care a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul între anii 1599 şi 1600, a fost considerat un obiectiv care reprezenta centrul luxului în Transilvania.

“Cinci secole de existenţă pentru Palatul Principilor Transilvaniei, un ansamblu realizat în jurul unor curţi interioare, din secolul XVI, cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea iniţial a deţinut funcţia de palat episcopal, după anul 1541, palatul Episcopal devine locuinţa reginei Isabella şi a fiului ei Ioan Sigismund, iar după secularizarea averilor bisericeşti (1556), se transformă în reşedinţă a principilor Transilvaniei, pentru un interval de timp de aproape un secol şi jumătate (1699).

Actualmente cladirea a fost inclusa intr-un proiect de restaurare si va fi redat circuitului public!

Sursa informatiei prezentate