Podul Alexandru al III-lea - prezentare si imagini

Considerat cel mai frumos pod al Parisului, Podul Alexandru al III-lea este cu siguranta podul cu cele mai multe decoratiuni al orasului si o minune a ingineriei secolului XIX.

Finalizat in anul 1900 cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, podul poarta numele tarului Rusiei, Alexandru al III-lea, in cinstea relatiilor ruso-franceze, stabilite in urma Aliantei din 1892. Aceasta alianta politico-militara a fost creata ca o reactie la Alianta Germaniei cu Austro-Ungaria din 1879. Fiul lui Alexandru al III-lea, tarul Nicolae al II-lea a pus piatra de temelie a podului in octombrie 1896. Lucrarile efective au inceput 6 luni mai tarziu.

In acelasi timp cu Podul Alexandru al III-lea, au fost construite, tot cu ocazia Expozitiei, si Gara Orsay, Petit Palais si Grand Palais. Expozitia de la Paris din 1900 a atras un numar impresionant de 50 de milioane de vizitatori .

Podul a fost ridicat pentru a uni malul stang de malul drept al Senei, pentru a putea permite milioanelor de vizitatori sa viziteze Expozitia - care se desfasura pe o parte a raului - sa poata sa viziteze si partea opusa a orasului.

Podul Alexandru al III-lea, proiectat de arhitectii Joseph Cassien Bernard si Gaston Cousin si construit de inginerii Jean Resal si Amedee d`Alby si este construit din otel si decorat in stil Art Nouveau cu elemente inspirate din heraldica franceza si rusa.

Constructia a durat aproape 3 ani, incepand din anul 1897, iar structura podului a fost realizata intr-o fabrica si apoi transportate si montate.

Era foarte important ca acest pod sa nu blocheze vederea catre Domul Invalizilor si catre Champs-Élysées. S-a optat, in acest sens, pentru un pod larg de 40 metri, cu o singura coloana inalta de 107,5 metri si o inaltime de doar 6 metri.

Podul este decorat generos cu felinare si sculpturi reprezentant heruvimi, nimfe si cai inaripati. La fiecare capat, podul are statui de 17 m inaltime. La realizarea ornamentelor au participat diferiti artisti.

Podul leaga Champs-Élysées de cartierul Invalides, unde se afla frumosul Dom al Invalizilor, a carui cupola se vede de pe Pod. In partea opusa a Senei se afla cele doua palate: Petit Palais si Grand Palais.


Adresa : Pe cheiul Senei/Quai d'Orsay Paris 75008


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate