Podul Alexandru al III-lea - prezentare si imagini
Considerat cel mai frumos pod al Parisului, Podul Alexandru al III-lea este cu siguranta podul cu cele mai multe decoratiuni al orasului si o minune a ingineriei secolului XIX.
Finalizat in anul 1900 cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, podul poarta numele tarului Rusiei, Alexandru al III-lea, in cinstea relatiilor ruso-franceze, stabilite in urma Aliantei din 1892. Aceasta alianta politico-militara a fost creata ca o reactie la Alianta Germaniei cu Austro-Ungaria din 1879. Fiul lui Alexandru al III-lea, tarul Nicolae al II-lea a pus piatra de temelie a podului in octombrie 1896. Lucrarile efective au inceput 6 luni mai tarziu.
In acelasi timp cu Podul Alexandru al III-lea, au fost construite, tot cu ocazia Expozitiei, si Gara Orsay, Petit Palais si Grand Palais. Expozitia de la Paris din 1900 a atras un numar impresionant de 50 de milioane de vizitatori .
Podul a fost ridicat pentru a uni malul stang de malul drept al Senei, pentru a putea permite milioanelor de vizitatori sa viziteze Expozitia - care se desfasura pe o parte a raului - sa poata sa viziteze si partea opusa a orasului.
Podul Alexandru al III-lea, proiectat de arhitectii Joseph Cassien Bernard si Gaston Cousin si construit de inginerii Jean Resal si Amedee d`Alby si este construit din otel si decorat in stil Art Nouveau cu elemente inspirate din heraldica franceza si rusa.
Constructia a durat aproape 3 ani, incepand din anul 1897, iar structura podului a fost realizata intr-o fabrica si apoi transportate si montate.
Era foarte important ca acest pod sa nu blocheze vederea catre Domul Invalizilor si catre Champs-Élysées. S-a optat, in acest sens, pentru un pod larg de 40 metri, cu o singura coloana inalta de 107,5 metri si o inaltime de doar 6 metri.
Podul este decorat generos cu felinare si sculpturi reprezentant heruvimi, nimfe si cai inaripati. La fiecare capat, podul are statui de 17 m inaltime. La realizarea ornamentelor au participat diferiti artisti.
Podul leaga Champs-Élysées de cartierul Invalides, unde se afla frumosul Dom al Invalizilor, a carui cupola se vede de pe Pod. In partea opusa a Senei se afla cele doua palate: Petit Palais si Grand Palais.
Adresa : Pe cheiul Senei/Quai d'Orsay Paris 75008
Sursa informatii: www.tvl.ro
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.