Primaria din Bruxelles - prezentare si imagini

Constructia cladirii a reprezentat puterea in continua crestere a orasului Bruxelles ca si capitala a Ducatului de Brabant. Pana la sfarsitul secolului al 14-lea niste hanuri si case mici din lemn se gaseau pe terenul pe care mai tarziu avea sa se construiasca cladirea Primariei din Bruxelles. Datorita rolului tot mai important al orasului, administratorii acestuia au decis sa cumpere aceste case vechi una cate una pentru a le demola si a construi o noua primarie pe masura nevoilor unui centru administrativ mai important. Piatra de temelie a fost pusa in primavara anului 1402. Aceasta cladire care este astazi aripa stanga a fost finalizata in anul 1405 impreuna cu un mic turn. Se crede ca arhitectul acestei cladiri initiale a fost Jacob Van Thienen. In 1444, cladirea initiala a fost extinsa cu o aripa in drapta care a fost terminata in anul 1449. In acelasi an, arhitectul Jan Van Ruysbroeck a construit turnul care inca se mai poate vedea si astazi deasupra cladirii. Extinderea primariei orasului a fost rezultatul rivalitatii dintre Bruxelles si orasul invecinat Leuven. Leuven tanjea si el la titlul de ‘capitala a Ducatului de Brabant’ si de aceea construise o primarie masiva si foarte cunoscuta (cladirea este inca una dintre cele mai frumoase din Belgia si cu siguranta merita vizitata).

Intr-un final, in anul 1455, o statuie a Sfantului Mihail invingand balaurul a fost pusa in varful turnului primariei din Bruxelles. Statuia originala a ramas pe turn pana in iunie 1996, cand a fost inlocuita cu una complet noua (dupa 541 de ani). Majoritatea oamenilor care privesc primaria remarca imediat ca turnul se afla in mijlocul cladirii. Legenda spune ca arhitectul s-a sinucis aruncandu-se din turn atunci cand si-a dat seama ca turnul nu se afla chiar in mijlocul cladirii. Ca majoritatea legendelor ce au luat nastere in jurul obiectivelor turistice din Bruxelles, nici aceasta nu este adevarata. Faptul ca turnul nu se afla chiar la mijloc, este doar rezultatul faptului ca aripa dreapta nu a putut fi facuta la fel fel de mare ca cea stanga deoarece autoritatile au dorit sa pastreze strada de langa aceasta aripa.

Dupa distrugerea orasului Bruxelles in august 1695 de trupele franceze, numai turnul si zidurile exterioare ale primariei au mai putut fi salvate. Lucrarile de restaurare au fost demarate aproape imediat dupa catastrofa. In secolele 17 si 18 statuile decorative s-au erodat sau au disparut. In 1840 deja o restaurare completa era neaparat necesara. Atunci intreaga fatada a fost decorata cu 203 mici statui reprezentandu-i pe Ducii si Ducesele de Brabant, cei care au condus ducatul intre anii 580 si 1564.

In zilele noastre cladirea este inca locul in care isi are biroul primarul orasului Bruxelles. Personalul administrativ isi are sediul in alta cladire pe Bulevardul Anspach. In prima jumatate a anilor 1990, turnul primariei din Bruxelles a fost complet restaurat. In anii urmatori, fatada a fost si ea curatata si restaurata acolo unde a fost nevoie.

Adresa:
Grand Place – Grote Markt 1000 Bruxelles

Pret:
3 € / pers
2 € pentru copii 6-15 ani
Gratuit sub 6 ani.
Vizitarea nu se poate face individual, ci numai in grupuri si cu ghid. Grupul minim este de 12 persoane.

Orar:
Aprile – Septembrie: 9:30 – 17:00 (inchis la pranz)
Octombrie – Martie: 9:30 – 16:00 (inchis la pranz)
Este inchis in fiecare luni si sambata.
Inchis pe 1 ianuarie, 1 mai, 1 noiembrie, 11 noiembrie, 25 decembrie.

Transport:
Metrou: Gare Centrale


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate