Situl Arheologic Chichen Itza - prezentare si imagini
Chichen Itza (din limba mayașă yucatecă „La gura fântânii Itza”) este un uriaș sit arheologic pre-columbian construit de civilizația Maya și aflat în partea central-nordică a peninsulei Yucatán, în statul Yucatán, Mexic.
Chichen Itza a fost un centru regional al câmpiilor mayașe din nord din perioada clasică târzie până în cea clasică terminală și spre începutul perioadei postclasice. Situl prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numește stilul „mexicanizat” și cu influențe din stilurile văzute în centrul Mexicului și până la stilul Puuc din câmpiile nordice. Prezența stilurilor central-mexicane a fost considerată un semn al migrațiilor directe a populațiilor din centrul Mexicului sau a unor cuceriri a acestora, dar interpretările contemporane văd prezența acestor stiluri non-mayașe mai mult ca un rezultat al schimburilor culturale.
Ruinele Chichen Itza sunt proprietate a guvernului federal mexican, iar situl este administrat de Instituto Nacional de Antropología e Historia (Institutul Național Mexican de Antropologie și Istorie, INAH). Pământul de sub monumente, însă, este în proprietatea privată a familiei Barbachano.
El Castillo (Castelul), Marea Piramida Kukulcan: Piramida mai este cunoscuta si sub numele de Templul Sarpelui si reprezinta una dintre cele mai cunoscute imagini ale sitului mayas. Unul dintre atributele care o fac speciala se datoreaza proprietatilor ei astronomice: in timpul echinoxului se formeaza o umbra asemanatoare unui sarpe, de-a lungul treptelor templului. Evenimentul aduna turisti de pretutindeni, asa cum se intampla cu Taj Mahalul in noptile cu luna plina. Poti vizualiza fenomenul virtual aici.
Pentru ca are 365 de trepte, unii cercetatori considera ca Marea Piramida are valoarea unui calendar. Aceasta teorie se leaga de o legenda maya, care anunta ca pe 22 decembrie 2012, conform profetiei, Mare Sarpe Kukulkan se va ridica din pamant si va aduce sfarsitul lumii.Pe langa dovezile legate de cunostintele avansate de astrologie, constructia surprinde si cu o acustica foarte buna. Persoanele care au reusit sa ajunga in varf au observat ca pot comunica foarte usor cu cineva aflat la baza piramidii. Cand se putea urca pana sus, pe varful ei, turistii aveau sansa sa admire intreg orasul antic. Vizita in interiorul piramidei este o experienta complet diferita. Persoanele claustrofobe ar putea sa nu aprecieze coridoarele intunecoase si pline de umezeala.
El Caracol (Observatorul). Cladirea numita El Caracol (termen spaniol pentru “sarpe”) este inca o dovada pentru interesul manifestat de mayasi fata de astronomie si arhitectura. Observatorul a fost destinat studiului miscarii planetelor. Cladirea circulara este compusa dintr-un turn asezat pe doua platforme dreptunghiulare. In interiorul turnului exista mai multe ferestre mici, folosite pentru studierea rotatiei astrilor.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.