Teatrul (Odeonul) lui Herodes Atticus - prezentare si imagini
Odeonul acoperit a servit în principal festivaluri muzicale și putea găzdui până la 5000 de spectatori. Era o construcție solidă, dar zidaria nu era masivă. Ambele suprafețe de perete erau acoperite cu blocuri de poros, în timp ce interiorul era plin de pietre de carieră. Cavea semicirculară (în greacă koilo, auditorium), cu diametrul de 76m, a fost scoasă din stâncă. A fost împărțită în două secțiuni (diazomate, aterizări) printr-un coridor larg de 1,20m; fiecare diazom numerotat 32 de rânduri de scaune din marmură albă. Coridorul superior al cavea a fost, probabil, marcat de o galerie. De asemenea, semicirculară, orchestra, cu diametrul de 19 metri, a fost pavată cu marmură albă. Scena a fost ridicată, iar zidul scenic, păstrat până la 28 m, sa extins pe trei nivele. În partea superioară a peretelui au fost decorate orificii arcuite, în timp ce partea inferioară conținea mai multe portiuni tristyle (porticoage cu trei coloane) și nișe pentru plasarea statuilor, o caracteristică tradițională în teatrele romane. Scena era flancată de scări care duceau la diazomul superior. O galerie numită metaskenio se întinde în fața peretelui scenic exterior. Podeaua din mozaic cu modele geometrice și liniare a acoperit intrările pe scări și la metaskenio. Monumentul a fost o construcție extrem de costisitoare, care este confirmată și de mărturiile vechi care se referă în special la lemnul de cedru folosit pentru acoperiș. Se pare că acoperișul caveei, cu o rază de 38 m, nu avea fixări interne, deoarece nu există urme de astfel de elemente de fixare, ceea ce constituie o realizare unică a construcției chiar și în zilele noastre. La est, Odeonul a fost conectat la galeria Eumenes, un edificiu acoperiș construit cu aproximativ trei secole înainte (197-159 î.Hr.), de Eumenes, regele Pergamului (cunoscut și sub numele de Pergamon sau Pergamum).
Odeonul a fost distrus în 267 î.Hr. la incursiunea Heruli (sau Erili), care a ars și a aplatizat multe clădiri în Atena antică; nu a fost niciodată reconstruită contrar altor edificii care au suferit daune. În anii următori, Odeonul a fost încorporat în fortificațiile orașului Atena. Peretele sudic a facut parte din zidul postroman ridicat in secolul al III-lea d.Hr., in timp ce in secolul al XIII-lea peretele inalt ridicat a fost inclus in zidul din jurul Rizokastro, adica la baza dealului Acropolis. În secolul al XIV-lea, digurile care acoperă partea inferioară a zidului sudic al monumentului erau atât de groase încât intrările nu mai erau vizibile, iar călătorul italian Niccolo da Martini îl calificase drept pod. Din Odeon fratele francez francez K. Favieros și soldații săi au intrat în Acropolis în 1826 în timpul asediului lui Acropolis de către turci, furnizând grecilor înconjurați cu provizii și praf de pușcă. Excavațiile de la monument au început la mijlocul secolului al XIX-lea de către Societatea Arheologică și arheologul K. Pittakis, înlăturând tonuri de pământ. Monumentul a fost restaurat în perioada 1952-1953 folosind marmură din zona Dionysus; din 1957 se desfășoară festivaluri de artă (concerte, spectacole de teatru antice etc.), în special în cadrul Festivalului de la Atena.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.