Turnul cu Ceas - Cetatea Sighisoarei - prezentare si imagini
Acesta este unul dintre cele mai expresive monumente de arhitectură militară din Transilvania, dar şi simbolul de necontestat al autorităţii publice medievale şi premoderne. Începuturile sale dateaza din secolul al XIII-lea, iar pe parcursul acestui secol şi al celui următor va fi un simplu turn de poartă, înălţat pe maxin două nivele.
Acoperişul, refăcut în anul 1677, el fiind mistuit în incediul din anul precedent, o adevărată bijuterie în stil baroc, este opera a trei meşteri ce au poposit pe plaiuri sighişorene, anume Veit Gruber din Tirol, Philip Bonge din Salzburg şi dulgherul Valentinius Auslander.
După înlocuirea vechiului mecanism de lemn al orologiul cu un altul mai avansat, şi bazat exclusiv pe metal, are loc şi o modificare în sensul introducerii de către autorităţile vremii a unei noi percepţii asupra timpului, a unui timp exact şi fragmentat. De atunci limbile ceasului indică şi minutele. Sistemul de semnalizare sonoră, care anunţă şi astăzi scurgerea orelor, a fost şi el perfecţionat, bătând şi sferturile de oră.
Lângă cele două cadrane ale orologiului, unul e orientat spre Oraşul de Jos, iar celălalt spre Cetate, Jhonn Kirschel a montat două grupuri de statuete sculptate în lemn, acţionate de mecanismul ceasului la anumite ore. Lângă cadranul din cetate ele sunt dispuse în trei registre. În registrul întâi, două figurine reprezintă Justiţia şi Dreptatea. În termeni simbolici, acestea avertizau, ca de altfel şi cele patru turnuleţe ale acoperişului, că Sfatul Oraşului beneficia de autonomie judiciară, deci putea să aplice pedeapsa capitală.
În nişa deschisă se vede figurina zilei în curs de desfăşurare. Când orologiul anunţă prin cele 12 bătăi ale căldărarului începutul unei noi zile, la a şasea bătaie discul se învârteşte, zeul zilei următoare apărând pentru următoarele 24 de ore în nişă. Lângă căldărarul dinspre Oraşul de Jos se află o figurină reprezentând un om disperat, condamnat la moarte. Această figurină, amintea locuitorilor din Oraşul de Jos, dar şi celor care urcă spre Cetate „Dreptul de sabie”, dreptul mai marilor sighişoreni de a aplica pedeapsa capitală.
În registrul al doilea sunt două nişe mici. În cea din stânga, la orele 6 dimineaţa se arată o figurină, ea anunţând începutul zilei de lucru a meşteşugarilor. La ora 4 după amiaza prima figurină se retrage şi din nişa dreaptă iese altă figurină, având în mână două lumânări. Ea anunţă încetarea lucrului, dar şi sosirea serii.
În al treilea registru se află un căldarar care indică, prin bătăia în căldarea pe care o are în faţă, scurgerea orelor. Lângă acesta se vede o altă figurină reprezintă Pacea.
Din anul 1899 încăperile Turnului cu Ceas au fost destinate muzeului de istorie al oraşului, fiind unicul muzeu din ţară ce redă evoluţia meşteşugurilor din Sighişoara şi, implicit, din Transilvania.
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.