Statiuni si orase in regiunea Maramures

Baia Sprie este un oraș din județul Maramureș, Transilvania, România. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului.

Statiunile si orasele din Maramures unde puteti gasi pachete turistice in portalul Direct Booking.

MaramuresObiective turistice in regiunea Maramures Oferte Maramures

Viseu De Sus

Viseu De Sus

Vișeu de Sus (în germană Oberwischau, în maghiară Felsővisó) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Este situat situat în nord-estul județului Maramureș, în Depresiunea Maramureșului, la confluența dintre Valea Vișeului și Valea Vaserului.


Ocna Sugatag

Ocna Sugatag

Tinut de istorie si legenda, amplasat intr-un decor natural de o excelenta frumusete peisagistica, la poalele muntilor Gutai, cu o panorama vasta de unde pot fi admirati muntii Maramuresului care inchid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramuresului, Ocna Sugatag se afla la intretaierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astazi localitatea reprezentand o vestita zona turistica.


Borsa

Borsa

Orasul Borsa reprezinta pentru turisti un punct de plecare pentru vizitarea meleagurilor maramuresene. Este situat in sudul Maramuresului, la o altitudine de 850 m in Muntii Rodnei, pe valea raului Viseu. Relieful zonei Borșa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi și diferențe mari de nivel. Înălțimile care se întâlnesc în zonă țin de trei formațiuni muntoase: Munții Rodnei, Munții Maramureșului și Munții Țibău. Turismul în zonă este dezvoltat, cu precădere iarna, datorită condițiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarnă.


Baia Mare

Baia Mare

Orașul a fost atestat documentar în anul 1329 într-un act al cancelariei regelui Carol Robert și s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15. În 1446 orașul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. În 1469, sub conducerea regelui maghiar Matia Corvinul (fiul lui Iancu de Hunedoara) orașul este fortificat. Baia Mare se află în vestul județului Maramureș, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafață a intravilanului de 234,7km2, municipiul cuprinde administrativ și localitățile Blidari, Firiza, Valea Neagră și Valea Borcutului. Datorită poziției orașului la poalele Carpaților Orientali, în proximitatea orașului se află mai multe dealuri și munți, ca Dealul Florilor (367 m), Dealul Morgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniș (1.


Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei

Municipiul Sighetu-Marmatiei apartine administrativ de judetul Maramures, situat in nordul Romaniei, la frontiera cu Republica Ucraina. Ca pozitie acesta este asezat excentric fata de teritoriului sau de influenta (Maramuresul Istoric), insa la convergenta celor cinci vai principale ale regiunii (Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosaului, Valea Tisei si Valea Viseului.


Cavnic

Cavnic

Aflat in centrul judetului Maramures, la o distanta de 30 km de municipiul Baia Mare, asezat pe o vale ingusta la poalele muntilor Gutai (1445m) si Mogosa (1249), Cavnicul se intinde pe o lungime de aproximativ 10km si 500 m diferenta de nivel (550m la Flotatie-1050m in Cartierul Roata) pe valea care il strabate de la est la vest, reprezentand ultima ramificatie a golului depresionar al Baii Mari.


Maramures

Maramures

Maramureș este un județ în regiunea Maramureș din nord-vestul României, cu reședința la Baia Mare. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ este alcătuit din patru zone (etno-folcorice) distincte: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (jumătatea de nord-est a Maramureșului Istoric) și Țara Codrului (partea de sud-vest), la care se adaugă Zona Metropolitană Baia Mare.


Sacel

Sacel

Săcel este ultima localitate de pe Valea Izei în amonte, și de aici se face trecerea spre Valea Vișeului peste pasul din Dealul Moiseiului (spre Nord-Est) și spre Transilvania (mai precis Năsăud, spre Sud) prin pasul Dealul Ștefăniței, care desparte Munții Rodnei (la Est) de Munții Țibleșului (la Vest).


Baia Sprie

Baia Sprie

Baia Sprie este un oraș din județul Maramureș, Transilvania, România. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este aminită prin anii 1141 la colonizarea sașilor în regiune. În anul 1329 localitatea este atestată sub numele de Mons Medius. În anul 1774 este publicată prima cercetare științifică a exploatării de minereuri. Imprejurimile orasului Baia Sprie, sunt cele mai importante locuri de interes turistic din zona.



Vadu Izei

Vadu Izei

Comuna Vadu Izei, aşezata la confluenta văilor Iza si Mara, este ca toate asezarile maramuresene, o păstrătoare de tradiţii si obiceiuri care se transmit inca la cei tineri. Departe insa, mandria cea mai de pret a comunei este reprezentata de multitudinea de porti sculptate – considerata a fii drept cele mai frumoase din zona. Alaturi de acestea – spiritualitatea de cote maxime din preajma sarbatorilor, obiceiurile locurilor, arta si portul popular – pe care locuitorii il poarta indiferent de zi.


Ieud

Ieud

Localitate situata pe Valea Izei, Ieud este o asezare ce pastreaza o vasta istorie si un tinut considerat muzeu in aer liber. Se remarca prin peisaje de poveste, prin numeroasele traditii ce s-au pastrat de-a lungul anilor si prin valorile folclorice si etnografice.



Sapanta

Sapanta

Comuna Sapanta este asezata pe malul drept al Tisei in dreptul Vaii Tarasului, aproape de confluenta raurilor Sapanta si Tisa, in nordul extrem al Romaniei, in Tara Maramuresului,. Localitatea este situata la aproximativ 18 km distanta de Sighetul Marmatiei. Suprafata comunei este de aproximativ 150 km patrati si cuprinde lunci, terase, dealuri si munti. Asezarea este dominata de Piatra Sapantei, o formatiune vulcanica impresionanta. Atestata documentar in jurul anului 1300, cunoscuta in 1373 sub denumirea "Zapancha", localitatea Sapanta, parte a Maramuresului istoric, isi poate deriva numele, dupa afirmatia poetului Ioan Alexandru, de la latinescul sapientia (intelepciune).


Barsana

Barsana

Bârsana este una din cele mai mari comune din Maramureş şi unul din cele mai importante sate de pe Valea Izei. Termenul „bârsan” denumeşte un cioban care îşi ţine oile cu lână bogată şi lungă, cuvântul devenind un prenume în timpurile medievale. Satul Bârsana a fost în proprietatea cneazului Stanislau, fiul lui Stan Bârsan, atestat în documente între 1326 şi 1346.


Botiza

Botiza

Botiza, se afla la poalele Muntelui Tibles (Tibles vine de la cuvantul latin Cibele = marea mama a tuturor zeilor), judetul Maramures. Aici au trait inainte dacii liberi si urmasii acestora populeaza si astazi aceste locuri. Primul carturar a scris prin 1326 despre Botiza. Evreii au populat zona prin a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. In 1881 existau in Botiza 207 case. Astazi traiesc in Botiza aproximativ 4.000 de persoane. Locuitorii Botizei sunt deosebit de mandrii de bisericile lor. Din strabuni s-a transmis traditia ca daca un sat si-a pierdut biserica un alt sat vecin mai bogat le daruia satenilor biserica proprie sau una noua.


Poienile Izei

Poienile Izei

Poienile Izei se află în inima Maramureşului istoric, acolo unde vechimea costumelor se îmbină perfect cu puritatea naturii. Între munţii şi pădurile Maramureşului, într-un adevarat colţ de rai, se află comuna Poienile Izei, locul unde ai ocazia să experimentezi viaţa la ţară în cel mai pur mod cu putinţă. Ospitalitatea locuitorilor din Poienile Izei vă va fermeca, relieful specific oferind vizitatorului un sentiment al locului ancorat în tradiţiile şi stilul de viaţă vechi de secole Este localizată în zonă istorică-etnografică "Ţara Maramureşului", în partea central-estică a judeţului Maramureş, la 100 km de Baia Mare, 50 km de Sighetu Marmaţiei.



Viseu De Jos

Viseu De Jos

Comuna Vişeu de Jos este situată în partea de sud-est a Depresiunii Maramureş, statornicită pe ambele maluri ale Râului Vişeu, la o distanţă de 117 km de reşedinţa judeţului, municipiul Baia Mare şi la o distanţă de 6 km de oraşul Vişeu de Sus, la o altitudine medie, având o suprafaţă de 5.600 ha. Vişeu de Jos este compusă dintr-o singură localitate şi anume Vişeu de Jos, fără sate aparţinătoare si se învecinează cu oraşul Vişeu de Sus, la sud cu Săliştea de Sus,la sud-vest cu Bogdan Vodă, la est cu Rozavlea, la nord-vest cu Leordina, la nord cu Ruscova şi Poienile de sub Munte.