Amplasata la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului, Stana de Vale este una dintre cele mai cautate statiuni de odihna din tara. Accesul se face pe drumul Deva-Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale (~25km) trecind prin localitatea Budureasa.
Avand un aer puternic ionizat este un mediu ideal pentru petrecerea unei vacante in mijlocul naturii, avand o serie de atractii turistice, peisaje si trasee montane deosebite.
Statiunea este recomandata pentru toate varstele si se pot face tratamente impotriva dereglarilor respiratorii, suprasolicitarilor fizice si intelectuale, organismului slabit, anemiilor, rahitismului si dereglarilor de crestere la copii.
Beliș este o comună din județul Cluj, Transilvania, România, formată din satele Bălcești, Beliș (reședința), Dealu Botii, Giurcuța de Jos, Giurcuța de Sus, Poiana Horea și Smida. Satul Giurcuța de Jos a fost dezafectat prin decretul 223/1972 pentru construirea barajului de acumulare Fântânele.
Comuna Belis se află la aproximativ 77 km vest de Cluj-Napoca și circa 27 km sud de Huedin, situata la poalele masivului Vladeasa din muntii Apuseni.
Valea Drăganului este un sat în comuna Poieni din județul Cluj, Transilvania, România.
Comuna Arieseni se afla la granita dintre judetele Alba si Bihor, la o altitudine de 950 m, reprezentand un punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni. Pe timp de iarna, aceste locuri sunt asaltate de turisti din judetele învecinate si din toată tara, de fapt, care vin aici pentru practicarea sporturilor de iarna, pentru partia de schi Vartop Arieseni, pentru relaxare si pentru peisajele calde ale Apusenilor.
Amplasare: pe valea raului Ariesul Mare (cca 800 m.alt) la 20 km nord-vest de orasul Campeni.
Climat: specific montan, cu aer puternic ozonat, veri moderate si ierni bogate in zapada.
Indicatii terapeutice: variate posibilitati de practicare a sporturilor de iarna, plimbari cu caruta ori sania trasa de cai.
Atractii turistice: ghetarii si pesterile de pe Platoul Padesului, statiunea turistica Arieseni, orasul Campeni.
Comuna Gârda de Sus este aşezată pe cursul superior al Arieşului Mare, în inima Munţilor Apuseni la poalele Bihariei, culmea cea mai înalta şi masivă din Carpaţii Occidentali, dominată de vârful Curcubăta Mare (1849 m).Amplasarea satelor din comuna Gârda de Sus se încadrează în zona caracteristică a Munţilor Apuseni fiind răsfirate pretutindeni în grupuri de trei pâna la zece case formând cătunele, sau în grupuri de zece până la cincisprezece case la care se adaugă cătunele vecine formând sate.
Satul Remeti apartine de comuna Bulz si este format la rândul lui din mai multe catune: Vacaresti, Matesti, Costesti, Scaioase, Fruntinesti, Boncesti, Popesti, Netede, Corni, Izvor, Mitresti, Lunca, Remeti, Daica si Poiana.
Cea mai mare parte a reliefului este ocupată de munţii Pădurea Craiului. Aceştia se prezintă ca o uriaşă platformă, fragmentată de culmi şi masive izolate separate de văi adânci şi platouri carstice. Această platformă este înclinată de la est (unde se înregistrează altitudinile maxime-puţin peste 1000 m- Vf Hodrâncuşa) spre vest cu altitudini ce scad treptat de la 600-800 m în zona centrală la 350-400 m în nord-vest.
Staţiunea Vârtop este cea mai cunoscută zonă turistică montană cu partii de schi din munții Apuseni, atragand tot mai mulți turiști nu doar prin prezența pârtiilor de ski amenajate, ci și prin diversitatea punctelor de atracție din zonă. Situată la granița a doua județe, Bihor și Alba, la Staţiunea Vartop se poate ajunge din mai multe direcții și anume dinspre Oradea 116 km, Turda 119 KM, Deva 120 km.
Chişcău este o localitate în judeţul Bihor, Crisana, România. Localitatea este situată la poalele Munţilor Bihorului, fiind străbătută de râul Crăiasa. Toponimia numelui vine din maghiară, însemnând micul cuptor (kiss=mic, koh=cuptor), fiind atestat documentar cu acest nume incă de pe la 1588, sau cu numele de Alsokoh (cuptorul de jos), în acea perioadă funcţionând aici o topitorie de fier.
Eituată la graniţa de vest a Parcului Naţional Apuseni, într-un încântător decor natural, localitatea oferă un acces facil la frumuseţile acestuia.
Statiunea balneoclimaterica Vata de Jos este situata la 233 m altitudine, in judetul Hunedoara, la hotarul de vest al Muntilor Apuseni in Depresiunea Zarandului, valea Crisului Alb. Statiunea este inconjurata de paduri si adapostita de vanturi si isi intemeiaza renumele pe valoarea deosebita a apelor sale termale si este situată pe drumul dinspre Brad către Oradea.