Edinburgh este situat pe coasta estica a Scotiei, pe tarmul estuarului raului Forth si este capitala Scotiei inca din 1437.
Orasul a fost un centru major al Iluminismului, datorita in special Universitatii sale. Cartierele Old Town si New Town din Edinburgh au fost incluse in Patrimoniul universal UNESCO in 1995. In 2001, Edinburgh avea o populatie de 448,624 locuitori.
Edinburgh este a doua destinatie turistica din Marea Britanie, dupa Londra, si atrage anual peste 13 milioane de vizitatori.
Centrul istoric al orasului Edinburgh este impartit in doua de parcul Princes Street Gardens, a carui constructie a inceput in 1816.
Glasgow este situat in nord-vestul Scotiei, pe fluviul Clyde. S-a dezvoltat foarte mult in secolul al XVIII-lea, datorita comertului cu textile, zahar si tutun.
In ciuda latitudinii sale nordice, apropiata de cea a Moscovei, clima Glasgow-ului este clasificata ca fiind oceanica. Acest aspect este influentat si de pozitia sa vestica si proximitatea fata de mare. Temperaturile de aici sunt, in mod normal, mai ridicate decat in majoritatea zonelor cu latitudine similara, datorita influentei calde a Gulf Stream-ului.
Terenul orasului Glasgow de azi a fost locuit inca din timpuri preistorice.
Insula Skye, situată în largul coastei de vest a Scoţiei continentale, este cea mai mare şi mai cunoscuta insula din arhipelagul Inner Hebrides.
Menţionate uneori în poeziile şi cântecele galeze ca Insula Incetosata, Skye este renumita pentru frumuseţea sa naturală, istorie şi fauna sălbatica.
Cuillin Hills, Red Hills şi Blaven au fost mult timp favorite ale alpiniştilor şi drumetilor. Dacă nu vă plac locurile înalte, zona de coastă profund dantelata va invita sa va apropiati de mare.
Viata salbatica abundă pe Insula, cu păsări de la micul Auşel cu cap galben la magnificul Vultur Auriu, cu mamifere mici pana la cerbi, cu peşti de la cod la somon.
Orasul de Argint" si "Floarea Scotiei", Aberdeen are o asezare pitoreasca, pe coasta Marii Nordului, intre raurile Dee si Don. Renumele i se trage de la piatra de culoare gri din care sunt construite cladirile vechi si de la minunatele parcuri si gradini pline de flori.
Portul orasului Aberdeen este cel mai important din Scotia, si un centru comercial cu multe locuri interesante si cateva parcuri ingrijite. Veti descoperi cu placere si cei 3 km de plaja cu piscina, cursuri de golf, spectacole de balet si teatru, concerte, precum si festivaluri de arta in timpul verii.
Aviemore este un oras si o statiune turistica, situat în Parcul Naţional Cairngorms în regiunea Highlands din Scoţia. Oraşul este atractiv pentru schi şi alte sporturi de iarnă, şi pentru drumetii în Munţii Cairngorm.
Recunoscut iniţial pentru partiile sale de schi, Aviemore este acum o statiune importanta care conteaza şi joacă un rol vital în industria turistica scotiana. Acest lucru se datorează, în mare parte situarii sale in cele mai impunatoare si minunate împrejurimi din zona Highlands din Scoţia, dar si a Căilor Ferate şi dragostea Reginei Victoria pentru aceste tinuturi inalte.
Deşi există multe sate mici şi oraşe în regiunea Highlands din Scotia, există doar un singur oraş - Inverness. Acest oras este situat in nord-estul Scoţiei, la gura de vărsare a râului Ness de la care provine numele oraşului său. Acest oras este destul de vechi si are multe atractii si, fiind singurul oras din Highlands, acesta este un bun punct de plecare.
Perth este locul perfect pentru o iesire de o zi specială sau pentru o vacanta mai lunga. Fie ca mergeti pentru a manca in oras, pentru divertisment, cultură şi patrimoniu, pentru agrement şi sport sau pentru cumpărături veti gasi toate acestea în imediata apropiere, în centrul oraşului.
Când vizitaţi Perth, veţi descoperi placerea unei plimbari pe jos în jurul oraşului. Perth este renumit pentru frumusetea britanica, arătând un angajament puternic pentru mediu şi străzile oraşului, iar grădinile publice sunt pline de culoare de la Paşti până in toamnă.
Fort William este cel mai mare oraş din regiunea Highlands din Scoţia fiind depăşit doar de oraşul Inverness.
Fort William este un important centru turistic cu invecinat cu Valea Coe la sud, Aonach Mòr la nord şi cu satul Glenfinnan la vest, pe drumul spre Isles. Este un important centru pentru drumetii şi alpinism, datorită apropierii sale de Muntele Ben Nevis şi de Munţi Munro, considerandu-se „capitala outdoor din Marea Britanie". De asemenea, este cunoscut apropierea sa de traseul de mountainbike (downhill) şi de legatura sa cu West Highland Way (poteca de lunga distanta pentru drumetii) de la Glasgow şi poteca Great Glen Way.
St Andrews este un oras universitar si un fost oras regal, pe coasta de est a regiunii Fife din Scotia.
Orasul medieval Saint Andrews a fost in trecut capitala ecleziastica a tarii fiind considerat pastrator al ramasitelor Sfantului Andrei si ramane si astazi la fel de interesant pentru vizitatori, datorita cladirilor, bisericilor si strazilor sale pietruite la fel ca in Aberdeen.
St Andrews este considerat a fi casa golfului, dar si locul cu cea mai veche institutie de invatamant din Scotia; este un oras in care istoria se impleteste cu traditia, cultura si, sa nu uitam de plajele ca aurul.