Centrul istoric prezintă numeroase palate în stil baroc. Palatul Grassalkovich, construit în jurul anului 1760, este acum reședința președintelui slovac, în timp ce guvernul slovac își are sediul în fostul Palat Arhiepiscopal. În 1805, împărații Napoleon
I al Franței și Francisc al II-lea al Imperiului Romano-German au semnat a patra Pace de la Pressburg în Palatul Primatului.
Una din structurile cele mai impresionante ale orașului este Castelul Bratislava, pe un teren aflat la 85 m deasupra nivelului Dunării.
Ruinele Castelului Devín se află în Devín, deasupra unei stânci unde râul Morava, care formează granița între Austria și Slovacia, se varsă în Dunăre.
Conacul Rusovce, cu parcul lui englezesc, se află în cartierul Rusovce. Casa a fost construită inițial în secolul al XVII-lea, și transformată într-un conac în stil neo-gotic englezesc, între 1841 și 1844.
Catedrale și biserici notabile includ Catedrala în stil gotic Sfântul Martin, construită între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, care a servit drept biserica de încoronare a Regatului Ungariei între 1563 și 1830. Biserica Franciscană, datând din secolul al
XIII-lea, a fost un loc al ceremoniilor cavalerești. Biserica Sfânta Elisabeta, cunoscută mai degrabă ca Biserica Albastră, este construită în întregime conform stilului Art Nouveau.
O curiozitate este porțiunea subterană (înainte la nivelul pământului) restaurată a unui cimitir evreiesc în care este îngropat și rabinul din secolul al XIX-lea Moses Sofer, aflat la poalele dealului castelului, aproape de intrarea într-un tunel de tramvai.
Alte structuri proeminente din secolul al XX-lea includ (Podul Nou) Nový Most pe Dunăre, care prezintă un restaurant în turn cu formă de OZN, sediul Radioului Slovac în formă de piramidă inversată, precum și Turnul Kamzík TV cu un design unic, care are o punte
de observație și un restaurant rotitor. La începutul secolului al XXI-lea, edificii noi au transformat panorama tradițională a orașului. Boom-ul construcțiilor a însemnat construirea unor noi clădiri publice, precum Most Apollo și noua clădire a Teatrului
Național Slovac.
Datorită localizării sale la poalele Carpaților Mici și vegetației sale riverane, pe terenuri udate de Dunăre, Bratislava are păduri apropiate de centrul orașului.
Cel mai mare parc este Parcul Horský (literalmente „Parcul Muntos”), în cadrul Orașului Vechi urmat de Bratislavský lesný park (Parcul Forestal Bratislava),situat în Carpații Mici. Pe malul drept al Dunării, în cartierul Petržalka, se află Parcul Janko Kráľ,
primul parc public din Europa, fondat între 1774 și 1776.
Grădina Zoologică din Bratislava este situată în Mlynská dolina, aproape de sediul Televiziunii Slovace. Grădina, fondată în 1960, găzduiește în prezent 152 de specii de animale, inclusiv foarte rarul leu alb.
Grădinile Botanice, care țin de Universitatea Comenius, pot fi găsite pe malul Dunării, și găzduiesc peste 120 de specii de origine domestică, străină sau exotică.
Orașul are mai multe lacuri naturale și artificiale, majoritatea folosite în scopuri recreative. Exemplele includ lacul Štrkovec în Ružinov, Kuchajda în Nové Mesto, Zlaté Piesky și lacurile Vajnory în nord-est, și lacul Rusovce în sud, apreciat de nudiști